Ik zie ik zie wat jij niet ziet…
“Kijk nog eens goed!” zegt juf of meester goedbedoeld. Je kind doet zijn/haar uiterste best! Hij/zij kijkt wel goed, maar ziet het niet….
Komen onderstaande punten bekend voor bij uw kind:
- Lezen is niet leuk!
- Slordig handschrift
- Vermoeid uit school
- Last van hoofdpijn, oogpijn of nekklachten?
- Niet netjes op de lijnen schrijven
- Concentratieproblemen
- Lees- en leerproblemen (zwak in lezen, zwak in spelling of zwak in tekstbegrip)
- Hoofd schuinhouden tijdens lezen en/of schrijven?
- Draait letters of woorden om.
Zo zijn er nog een aantal signalen en symptomen te benoemen welke kunnen wijzen op een verstoorde oogsamenwerking. Maar wat is dat eigenlijk?
Wist je dat je kijkt met je ogen en ziet met je hersenen? Nee? Ik wist het tot een tijdje geleden ook nog niet.
Zicht is het vermogen om via de ogen de lichtprikkels door te seinen naar de hersenen. Zien is het vermogen om visuele prikkels die via de ogen binnenkomen correct te verwerken. ZIEN is dus een hersenfunctie.
Oftewel: de ogen vangen licht op om te kijken en seinen deze prikkels door naar de hersenen. Deze visuele informatie moet door de hersenen geïnterpreteerd en begrepen worden. Dus: wat je ogen zien, verwerken je hersenen. Het gaat er hier dus om of de samenwerking van de ogen en de verwerking van visuele informatie goed verloopt.
Gaat er in dit proces iets fout dan spreken we van een visuele disfunctie. Dit kan het leerproces behoorlijk belemmeren. Er zijn dan vooral problemen zichtbaar bij lezen, spellen en concentreren. Veelal wordt meestal geen rekening gehouden met het verband tussen lees-, spelling-, en concentratieproblemen en de visuele informatieopname. Vaak wordt gedacht aan dyslexie. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de groep kinderen met de diagnose dyslexie eigenlijk als basisprobleem een visuele disfunctie heeft.
Wat is het verschil? Dyslexie is een taal-ontwikkelingsstoornis, die genetisch is bepaald. Dyslexie kan niet worden verholpen. Een visuele disfunctie kan met de juiste aanpak en begeleiding aanzienlijk verminderen en mogelijk zelfs verdwijnen.
Als gecertificeerd FON visueel screener kan Bij Sasja Coaching een visuele screening met de Bioptor verzorgen. De Bioptor is een hulpmiddel om visuele disfuncties in het statische zien te signaleren. Hiermee worden eventuele afwijkingen in het visuele systeem snel en eenvoudig aan het licht gebracht.
Daarnaast kun je bij mij terecht voor een visuele training en de juiste begeleiding.
Wil je graag meer weten? Neem gerust contact met me op!