Het eerste karakteristieke kenmerk: kinderen van deze tijd zijn (zeer) gevoelig (deel 1).
Zowel vanuit mijn persoonlijke ervaring, de ervaring met kinderen die ik in mijn praktijk ontmoet en de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan over de kinderen van deze tijd, zijn er een aantal typische kenmerken te benoemen.
In dit blog ga ik in op de gevoeligheid van deze kinderen.
Prikkels
Deze kinderen worden geboren met een zenuwstelsel dat veel meer prikkels signaleert en te verwerken krijgt dan iemand die dit zenuwstelsel niet heeft. Ze zijn veel meer ontvankelijk voor prikkels. Dit maakt dat kinderen (intens) gevoelig reageren op één of meerdere zintuiglijke prikkels. De kans op overprikkeling is groot.
Ze nemen scherp en tot in uiterste details waar. Thuis merken we dit dagelijks aan onze zoons. Ze horen, zien, voelen en ruiken dingen die ons ontgaan. Je zou kunnen zeggen dat hun zenuwstelsel is uitgerust met duizenden extra voelsprietjes. Ze kunnen daardoor een (hoog) gevoeligheid laten zien voor geluid (horen), licht (zien), aanrakingen (voelen), geuren (ruiken) of smaken (proeven).
Een spons
Deze gevoeligheid brengt met zich mee dat kinderen als een spons alle prikkels uit hun omgeving opzuigen. Dit betekent ook dat ze makkelijk subtiele signalen, emoties en stemmingen van andere mensen oppikken. Misschien herken je dit ook wel bij jezelf. Het maakt je moe en zeker kinderen kunnen hier uitgeput van raken.
Wat verder kenmerkend is, is dat deze kinderen zich overdreven kunnen uitdrukken in spreektaal en gedrag. Een angstig kind zal bijvoorbeeld sneller zeggen: “ik ben doodsbang!” i.p.v. “Ik ben bang.” Prikkels komen heftig binnen, worden intens beleefd en moeten intens verwerkt worden. Zo hebben deze kinderen gemiddeld meer tijd, rust en ruimte nodig om pijn, gebeurtenissen en emoties een plek te geven.
Vanwege hun gevoeligheid kunnen kinderen erg van streek raken als het gaat om ruzie, onrecht, geweld en oorlog. Harmonie is erg belangrijk voor ze. Veel kinderen hebben bijvoorbeeld ook moeite met kritiek, ze begrijpen dit niet. Dit komt omdat alles wat ze doen en zeggen wordt gedaan en gezegd vanuit hun hart. Kritiek wordt hierdoor ervaren als een afwijzing.
Interne overprikkeling
De gevoeligheid van prikkels hoeft niet alleen vanuit externe factoren te komen. Door hun gevoeligheid kunnen ze ook overprikkeld raken door prikkels afkomstig van binnenuit hun lichaam. Dit wordt onder meer veroorzaakt doordat zij heftig of anders reageren op bijvoorbeeld voeding, medicijnen of vaccinaties. Hierbij kun je denken aan voedselintoleranties of allergieën.
Uitingen van overprikkeling
Als het deze kinderen niet lukt om zich tijdig te ontdoen van het teveel aan prikkels, zoeken zij zelf een manier om deze kwijt te raken. Dit uit zich o.a. in de vorm van:
hyperactief gedrag; dromerig zijn; ruzie maken of ruzie uitlokken; bewegingen maken met het lichaam of bijvoorbeeld compleet door het lint gaan.
Wil je meer weten of ben je op zoek naar tips?
Neem gerust eens contact op, je bent van harte welkom!
In een volgend blog ga ik in op het tweede karakteristieke kenmerk van de kinderen van nu.
Bron: Kinderen bewust (op)voeden – Drs. K.M.W. Janssen