Blog

Blog Help mijn kind zit nu al in de pré-pubertijd!

Zit mijn kind nu al in de pré-pubertijd? Hij/ zij is pas 9!

Onze oudste zoon was 9 jaar en kreeg ineens een grote mond. Soms schrokken we hier echt van, want dat waren we helemaal niet gewend. Ook wilde hij geen sokken met kleurtjes of printjes meer aan, alleen de zwarte variant was goed. Op zijn slaapkamerdeur hingen wel 20 briefjes met de tekst: “verboden toegang” of “drie keer kloppen voordat je binnenkomt”. Ook mochten we hem geen kus of knuffel meer geven op het schoolplein.

Hij zei ineens regelmatig: “Jullie houden toch niet van mij!” of “Jullie houden toch veel meer van Dante dan van mij”. Of deze: ‘ik wou dat ik dood was’.

Zo kon hij ineens zijn bed uitkomen omdat hij bang was. Ook vond hij het prettig als het lampje naast bed aanbleef bij het slapen gaan. Ineens wilde hij ’s morgens niet meer naar school en we begrepen niet waarom. Het was dan af en toe echt drama thuis. We kregen er eerst niet uit wat er speelde. Uiteindelijk durfde hij gelukkig uit te spreken waar hij mee zat.  Als wij samen naar het werk gingen en we zouden een ongeluk krijgen, dan konden we wel dood gaan! En dan bleef hij alleen achter met zijn broertje….

’s Avonds op de bank zeiden Arjan en ik tegen elkaar “het lijkt wel of hij al in de pré-pubertijd zit’. Dat wordt nog wat….

In die tijd kwam ik voor het eerst in aanraking met Kindercoaching. Ik volgde een workshop waar onder andere de fase van het 9 jarig kind werd uitgelegd. Eén en al herkenning! Wat een eyeopener was dat. Ons kind bleek precies op schema te liggen, wat een opluchting!! Maar wat houdt deze fase nou precies in?

Fase van het 9 jarig kind

Deze fase vindt meestal plaats in de periode tussen de 8 en de 11 jaar. Het lijkt soms voor ouders alsof hun kind al vroeg aan de pubertijd begint. Dat is verwarrend, voor iedereen. Dit is echter niet het geval. Het is een ontwikkelingsfase van het kind, horend bij zijn leeftijd. Deze fase kan erg lastig zijn voor je kind, maar ook voor jou als ouder.

Van hoofd naar hart

In deze fase treedt er als het ware een verschuiving op van het hoofd naar het hart. Kinderen worden zich bewust van hun eigen IK. Je kind gaat dingen op een andere manier ervaren en beleven. Plots komen er kritische vragen “klopt dat wel wat je zegt mam, want juf zei laatst…”. Als ouder ben je niet meer het grote voorbeeld van je kind. Hij ontdekt dat ouders ook niet alles weten en op elke vraag een antwoord hebben. Een eigen mening wordt ontwikkeld.

Zo gaan thema’s als bijvoorbeeld groepsdruk, erbij willen horen, verlies, onrecht, angst en nare gebeurtenissen in de wereld een grotere rol spelen rond deze leeftijd. Veel kinderen ervaren een gevoel van eenzaamheid, alsof niemand ze begrijpt. Aan de ene kant hebben ze sterk de behoefte om dingen zelfstandig te gaan doen, en aan de andere kant hebben ze jouw steun en knuffel nog hard nodig.

Deze fase vraagt van ouders om een andere benadering, een nieuwe rol als ouder. Wat je ziet is dat kinderen soms even vastlopen in deze periode van hun leven. Of dat je als ouder wel wat tips kunt gebruiken hoe met deze verandering om te gaan. Hier help ik jullie graag bij!

Herken jij dit ook en kun je wel wat hulp gebruiken, kom dan gerust eens langs voor een kennismaking!

Waar hij staat kan ook zij gelezen worden. Voor de leesbaarheid is gekozen om enkel hij te gebruiken.

Copyright© 2017: www.bijsasjacoaching.nl | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Development : InDiv Solutions